programajánló · sajtóközlemény · szabadidő

Májusi programajánló

A tavasz utolsó hónapja már ízig-vérig a szabadtéri programokról szól, és ha az időjárásban akad is némi megtorpanás, a programdömpingben semmiképp, úgyhogy íme egy kiadós merítés a májusi szabadidős programkínálatból!

may_flowers

Balaton és környéke
Nyitott Balaton

A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel, 2016-ban is megszervezi a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra május 1. és 16. között kerül sor.

Májusi Játékok Nemzetközi Művészeti Találkozó

A Renaissance Festivals Rendezvényszervező Iroda ötödik alkalommal rendezi meg a Májusi Játékok Nemzetközi Művészeti találkozót, melynek központi helyszíne Balatonfüred, házigazdája pedig a Ferencsik János Zeneiskola lesz.

Balaton Classic Ramada Grand Prix

Május elején a Városháza teret autómatuzsálemek népesítik be. Közel harminc autómárkával,  száz  körüli regisztrált csapattal indul a mintegy 240 kilométeres futam.

EMU 6 napos ultramaraton futóverseny

Az EMU (korábbi nevén Unixsport), Magyarország vezető és a világ legeredményesebb ultrafutó klubja, 2000-ben alakult Pécsett, a hazai ultrafutók összefogásának eredményeképpen. Ultrafutóink között Európa- és világbajnokot, Európa- és világcsúcstartót, valamint országos bajnokokat és országos csúcstartókat üdvözölhetünk.

Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny

A balatonfüredi évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség a vitorlás szezon hivatalos megnyitása, több mint 77 éves múltra tekint vissza.

Fenyővirágzás Fesztivál

A Fenyővirágzás Fesztivál és a Falunap során főzőverseny, számos családi és gyerekprogram, változatos zenei és táncos fellépők, népművészeti kirakodóvásár várja érdeklődőket, turistákat, kirándulókat, pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Balatoni Szezonnyitó

Ünnepi események, felvonulás, könnyűzenei koncertek, családi programok, gasztronómia és vásár. A pünkösdkor tartott Balatoni Szezonnyitó régi hagyomány Siófokon, amely egyben a nyári idegenforgalmi szezon nyitó eseménye.

III.Concours d’ Elegance veterán autó szépségverseny

A hazai veteránautós élet egyik meghatározó eseménye, a tavasszal megrendezésre kerülő Lotus Retro Veteránautó Szépségverseny és Luxusautó Kiállítás.

Tavaszi Zsongás

A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület 2016. május 14-15-én hetedik alkalommal rendezi meg a már hagyományos, szezonnyitó Tavaszi Zsongás rendezvényét. Az aktív turisztikai rendezvénysorozat sztárfellépőkkel, változatos családi programokkal májusban indítja az új szezont.

Biológiai Sokféleség Napja

A gyenesdiási dolomitbányáktól, a Vadlánylik-barlang érintésével, a Pető-hegyi kilátót megmászva a Pajta-völgyön keresztül a Keszthelyi-hegység gyakoribb orhidea fajait is megcsodálhatják a túra résztvevői. A túra hossza 9 km, időtartam: 3-4 óra, szintkülönbség kb. 340 m. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, enni- és innivaló. A részvétel térítésmentes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!


Budapest-Közép-Dunavidék
Budapesti Pálinkafesztivál

Több mint 300 féle pálinka kóstolására nyílik lehetősége az érdeklődőknek a Városháza Parkban megrendezett pálinka mustrán. Emellett a lepárlás és a pálinkafőzés titkaiba nyerhetünk bepillantást a pálinkafőző mesterek segítségével a 4-napos rendezvény során.

ROSALIA – Nemzetközi Rosé és Pezsgő Mustra

Rosalia – A nyárköszöntő borünnep! Májusban ismét rosé színbe borul a XII. kerületi Gesztenyés Kert. A gesztenyefák árnyékában sétálgatva kóstolhatjuk meg a legjobb magyar pincészetek roséjait, pezsgőit és habzóborait, miközben a család legkisebb tagjai gyermekprogramokon múlatják önfeledten az időt. A széles borkínálatot streetfood ételek, míg a színpadon igényes jazz koncertek és éjszakába nyúló zene egészítik ki, hogy a Rosalia a főváros egyik leghangulatosabb boros eseménye legyen idén is.

Bocuse d’Or Europe döntő

A Bocuse d’Or Europe 2016 sztárjai a gímszarvas borjú, a kecsege és kaviárja: 20 versenyző próbálja bebiztosítani a helyét az európai döntőn! 20 ígéretes séf, akik mind arról álmodnak, hogy beírják a nevüket az európai gasztronómia nagykönyvébe jövő év május 10-én és 11-én, Budapesten.

Gourmet Fesztivál

A ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájak számító eseményen a szervező Sziget Kft ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel Magyarország legjobb éttermeit, borászatait és kézműves élelmiszertermékeit.


Dél-Alföld
Szeged Napja Ünnepségsorozat /XXII. Szegedi Borfesztivál/

Május 13-tól 22-ig a magyar borászok ismét Szegedre költöznek. A XX. Szegedi Borfesztiválnak otthont adó Széchenyi téren, a Klauzál téri Gasztroudvarban finom borok és ételek, a Dóm téren pedig látványos koncertek nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást.


Dél-Dunántúl
Bor, Mámor, Pécs

Merítés a legjobb borászatok, sajtok, pálinkák és kézműves termékek legjavából. Mindehhez igényes jazz- és világzene párosul.

Rippl-Rónai Fesztivál

Kaposvár május végén, Rippl-Rónai születésének időpontjában nyüzsgő, élettel teli festő negyeddé, kulturális kavalkáddá alakul.


Észak-Alföld
Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál

A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. A rendezvény szlogenje: Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!


Észak-Magyarország
Nemzetközi Dixieland Fesztivál

Idén 32. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Dixieland Fesztivál. A három évtizednyi dixieland történések felidézése, városunk tavaszi kulturális kínálatának jelentős eseményei lesznek.

Feszt Eger

Három színpadon, három napon át a legjobb hazai koncertek Egerben, a Bolyki völgy sziklafalainak szívében!


Közép-Dunántúl
Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

Egyszerre négy témát felölelő fesztivál, gazdag kulturális-, zenei-, és sport-programokkal több helyszínen, mely célja, hogy megmutassa, a Velencei-tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

Gizella Napok

Boldog Gizellára, Szent István királyunk feleségére emlékezünk minden májusban. Veszprém egyik legnagyobb eseménye a Gizella Napok, mely a művészeti ágak teljes repertoárját magába foglalja. Több mint egy hétvégét felölelő, ingyenesen látogatható rendezvényről van szó, melyet idén május 3-8. között rendeznek.

Gorsium – Floralia

Székesfehérvár és Tác közös nagy büszkesége, a felújított Gorsium Régészeti Park idén újra tavaszköszöntő ünnepségeknek, felvonulásoknak, amphitheatrumi és színházi játékoknak, az ókori világ bemutatásának ad helyet.   Mindez a hagyományos Floralia nagyszabású programján  a császár bevonulásával veszi kezdetét. Kiránduljon az ókorba!

Tatai Patara
  • május 27-29
  • Tata

Vegye fel a képzeletbeli, láthatatlanná tevő köpönyeget, és legyen itt május 22-én, kicsivel a kakasszó után (mondjuk reggel kilenckor), hogy Ön is részese lehessen a történelmi jelentőségű rajtaütés előkészületeinek.


Nyugat-Dunántúl
Egerszeg Fesztivál
  • Zalaegerszeg
  • május 13-június 12

A hagyományos helyi értékek mellett a legújabb trendeket is be kívánja mutatni a fellépők és az arculati elemek tekintetében is. Az autentikus néptánctól, a legmodernebb zenei ízlés kiszolgálásán át a komolyzene, a képzőművészet, a tájépítészet, a gasztronómia, a filmművészet is megjelenik. A fesztivál része a Göcseji Prószafesztivál is.

Öt Templom Fesztivál
  • Győr
  • május 5-9.

Fesztiválunk a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros öt temploma szolgál, öt különböző felekezet, egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen egy utcában, békében egymás mellett állva évtizedek óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Kulturális programsorozat.

Kunmadaras Autós Motoros Majális

Autós és motoros (dragbike) gyorsulás. Próbáld ki magad: közönségversenyek. Családi programok minden korosztálynak. Lányok, fiúk, sör, napsütés!

 

Sajtóanyag: Momentum Mundi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s