programajánló

Sziget 2016 – 10 zenei és 10 nem zenei program, amit nem kéne kihagynod

Tavaly nagyon népszerű volt ajánlónk, melyben 35 olyan zenekart ajánlottunk a Szigetről, akik nem a Nagyszínpadon léptek fel. Idén szeretnénk folytatni ezt a vonalat, de ezúttal megbolondítjuk a dolgot, és 10 zenei, illetve 10 nem (csak) zenei programot ajánlunk nektek, szigorúan a Nagyszínpadon túlról.

A zenei oldal

Tourist
Mikor: augusztus 15., 16:45
Hol: OTP Bank – A38 Színpad

William Phillips, azaz Tourist első lemeze idén debütált U címmel, melynek ambientes electropop, downtempo és uk garage világa rögtön magával ragad. Flume- és Odesza-rajongóknak kötelező.

M83
Mikor: augusztus 15., 23:45
Hol: OTP Bank – A38 Színpad

Anthony Gonzalezről és zenekaráról a legtöbb embernek elég csak annyit mondani, hogy Midnight City, de az M83 sokkal-sokkal több, mint egyslágeres projekt. Idén már láttuk őket Ostravában, ahol csodálatos koncertet adtak, szóval ha át akarjátok élni a posztrockos, szintipopos elszállást, ne hagyjátok ki.

Fidlar
Mikor: augusztus 16., 18:30
Hol: OTP Bank – A38 Színpad

A finom elektronika után jöjjön egy kis garázspunk, abból is napjaink egyik legjobbja, a kaliforniai Fidlar. Az elképesztően dallamos punk rockból a szörf rock felé is kacsintgató banda a kritikusok és a zenerajongók egyik nagy kedvence is, hála humoruknak és bitang jó koncertjeiknek, mely a Szigeten is a zárónap tán legjobb bulijának ígérkezik.

Systema Solar
Mikor: augusztus 15., 21:30
Hol: Világzenei Színpad

Egyik kedvenc helyszínünk a Világzenei Színpad, természetesen innen is van pár tippünk, például a kolumbiai bulialakulat, a Systema Solar! Hiphop, cumbia, ragga és még számtalan latin-amerikai tánczene egybegyúrva, hogy a koncert végére biztosan elkopjon a cipőd!

Aziza Brahim
Mikor: augusztus 14., 20:00
Hol: Világzenei Színpad

A bulizás mellett kell néha egy kis lazítás is, erre pedig Aziza Brahim fellépése tökéletes alkalom. Az alapvetően sivatagi bluesból és nyugat-afrikai folkból építkező dalait olykor spanyol nyelven és latin dallamokkal bővítve adja elő. Jelenleg ő a világzene egyik legizgalmasabb előadója.

Deluxe
Mikor: augusztus 16., 20:30
Hol: Európa Színpad

A Deluxe az utóbbi évek legnagyobb francia kedvence, remekül kigondolt színpadi megjelenésükkel, műsorukkal és persze az elképesztően táncolható funkos, hiphopos zenéjükkel mindenhol órási bulikat csinálnak, amerre csak járnak. Remélhetőleg nem lesz ez másként a Szigeten sem!

Aurora
Mikor: augusztus 16., 16:45
Hol: OTP Bank – A38 Színpad

Norvégia egyik legfrissebb és legelbűvölőbb zenei exportcikke Aurora, akinek szintén idén jelent meg első albuma. Már a lemez megjelenése előtt fellépett a Nobel-díj átadóján, azóta pedig végigjárta a nagy amerikai tv-show-kat Jimmy Fallon műsorától kezdve Stephen Colbertéig. Őt is megnéztük júliusban Ostravában, ahol az egész fesztivál egyik legjobb koncertjét adta.

Perturbator
Mikor: augusztus 13., 00:20
Hol: Európa Színpad

A Sziget egyik legizgalmasabb villantásának ígérkezik Perturbator koncertje, pláne azok számára, akik fogékonyak az elborult, darkos dolgokra. A synthwave és a darkwave mestere annyira érzi a 80-as évek szintipopjának és a black metalos hatásoknak az ötvözetét, hogy idén még a cseh Brutal Assaulton is fellép.

Die Nerven
Mikor: augusztus 16., 18:00
Hol: Európa Színpad

Németország egyik legfaszább noise rock/post-punk bandája is tiszteletét teszi idén a Szigeten. Bár németül énekelnek, zenéjük van annyira feszes és lendületes, hogy simán le tudja kötni azokat is, akiket esetleg nem terrorizáltak sosem a német nyelvvel.

Bombay
Mikor: augusztus 12., 16:30
Hol: Európa Színpad

Az amszterdami Bombay is egy egészen friss produkció, a klasszikus indie rockban utazó banda idén jelentette meg második lemezét. Hazai pályán már nagyon népszerűek, mostanság pedig már Hollandián kívül is elég sok babér terem nekik, most pedig itt a lehetőség, hogy a Szigeten is learassák a magukét.

A zenén túl

Recirquel: Párizs éjjel
Mikor: augusztus 11-16., 23:00
Hol: Cirque du Sziget – Kolibri sátor

A már túlzás nélkül világhírrel rendelkező magyar újcirkusz-társulatot egyre nehezebb itthon elcsípni, így sokak számára klassz lehetőség, hogy a Szigeten majdhogynem egész héten meg lehet nézni a Recirquel Párizs éjjel című produkcióját, melyben a XX. század első évtizedeinek francia fővárosa jelenik meg a maga szó szerint fülledt lokáljaival és tiltott vágyaival.

Circa: Beyond
Mikor: augusztus 11-16., 17:45
Hol: Cirque du Sziget – Kanári sátor

Az ausztrál Circa társulat a Beyond című előadását hozza a Szigetre, mellyel artisták és zenészek segítségével mossa el a határokat emberek és állatok, ésszerűség és őrültség, sőt valóság és álom között. A látványos és egyben gondolkodtató produkciót szintén egész héten át láthatjuk majd a Hajógyárin.

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái
Mikor: augusztus 16., 17:00
Hol: Színház- és Táncsátor

A Tünet Együttes előadása az egész fesztivál egyik leglátványosabb műsorának ígérkezik. A Weöres Sándor által inspirált produkcióban egyesül képzőművészet, irodalom, tánc és színház, miközben egy monumentális és interaktív kivetített világ varázsolja el a nézőt.

Maas Theatre & Dance: The Silent Twins
Mikor: augusztus 14., 18:00
Hol: Színház- és Táncsátor

A legtöbb esetben aranyos és megható sztorikat lehet hallani az ikerpárokról, hogy miként érzik meg egymás érzelmeit és milyen könnyen megértik egymást. Tagadhatatlan azonban, hogy ezekben a történetekben van valamiféle misztikum is, olykor pedig egyenesen ijesztőek is tudnak lenni. Nos, a holland Maas Theatre & Dance társulat utóbbira erősít rá a The Silent Twins-szel, mely garantáltan libabőrös élmény lesz, persze kérdés, hogy milyen szempontból.

TEDx Talk: Suki Kim – Észak-Korea – egy zárt világ történetei
Mikor: augusztus 14., 18:00
Hol: #Szigetmozi/TEDxBudapest Klub Sátor

Gyakorlatilag az összes TEDx-előadást megemlíthetnénk, mert mindegyik nagyon izgalmasnak ígérkezik, azonban közülük is kiemelkedik Suki Kim, a dél-koreai írónő beszéde. Suki Kim tavaly adta ki az észak-koreai Phenjani Műszaki Egyetemről szóló könyvét Nélküled mi sem vagyunk címmel, ahol magát angoltanárnak álcázva tanított két féléven át, miközben titokban dokumentálta tapasztalatait az ottani életről és főleg az agymosásról, amit az iskolában az ország jövendőbeli vezetői kaptak. A Szigeten első kézből hallhatjuk majd az élményeit.

Nagy Utcaszínház – Transe Express: Mù
Mikor: augusztus 11-15., 23:15
Hol: Nagy Utcaszínház

A Nagy Utcaszínház mindig kihagyhatatlan a Szigeten, hiszen minden évben a műfaj igazi világsztárjait sikerül Budapestre hozniuk a szervezőknek. Idén a francia Transe Express tér vissza, viszont egy olyan előadással, amit a Hajógyári-szigeten még nem láthattunk. A  artisták, zenészek, énekesek, táncosok és hatalmas fémszerkezetek segítségével kalauzol majd el bennünket Jules Verne világának legmélyebb bugyraiba a Sziget öt napján át.

Ziya Azazi: Ember
Mikor: augusztus 16., 22:55
Hol: Színház- és Táncsátor

A török származású Ziya Azazi darabja szintén a látványosabbak közé tartozik, az általa koreografált előadásban központi szerepet kap a szúfizmus, az iszlám legbékésebb, misztikus irányzata, azon belül is az élet körforgása, a mondanivalót pedig rengeteg tűz használatával erősíti fel a rendező.

Luminárium – Trilumin
Mikor: augusztus 10-16., 12:00-01:00
Hol: Luminárium

A Luminárium régóta nem újdonság már a Szigeten, idén 14. alkalommal járhatjuk majd végig a színes műanyag falakból légbefúvók segítségével felépülő alagutat. Mégis van azonban kuriózum a dologban, idén egy teljesen újfajta felépítmény érkezik a Szigetre, melyet ráadásul az egész világon először itt lehet majd látni. A Lumináriumba idén is egész héten ingyenes a belépés.

luminarium_sziget_2015_mohai_balázs
Fotó: Mohai Balázs / Sziget

Sátor határok nélkül
Mikor: augusztus 10-16., 13:00-20:00
Hol: Sátor határok nélkül

Utolsó két ajánlónkban kicsit eltérünk az eddigi formulától és egy-egy egész helyszínt mutatunk be nektek. A Sátor határok nélkül egy új programhelyszín a Szigeten, ahol a szervezők a menekültválságra, annak okaira és lehetséges következményeire kívánnak reflektálni kiállításokkal, workshopokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel. Utóbbiakon többek közt szociológusok, közgazdászok, zenetörténészek, újságírók, történészek és két menekült is részt vesz. Bár véleményünk és gondolataink különbözőek a válságról, ez mindenképpen olyan dolog, amiről beszélni kell, ezért ide is érdemes lesz majd betérni néhány programra.

Gaël Turine
Fotó: Gael Turine

ArtZone
Mikor: augusztus 10-16., 11:00-22:00
Hol: ArtZone

Ha kreatívan és aktívan szeretne pihenni az ember az éjszakába nyúló bulik után, talán a legjobb hely az egész fesztiválon az ArtZone. Indítsd a napod jógával, járd végig a kiállításokat, az installációkat, utána pedig irány valamelyik workshop! Választhatsz, hogy elkészíted pólódat, táskádat kortárs művészek alkotásaival, vagy akár saját széket és nyugágyat is kreálhatsz használt cuccok újrahasznosításával, este pedig jöhet a Táp Színház interaktív előadása.

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
Fotó: Csudai Sándor / Sziget

Szöveg: Fesztiválok Városa
Nyitókép: Deluxe / Deluxe Facebook 

Advertisements

One thought on “Sziget 2016 – 10 zenei és 10 nem zenei program, amit nem kéne kihagynod

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s