turnék · zenekarok

Már ázsiai Guns N’ Roses-dátumok is vannak, nyáron jöhet Európa

Bő egy hete zárult le a Slasht és Duff McKagant is újra a soraiban tudó Guns N’ Roses visszatérő turnéjának észak-amerikai etapja, és bár a dél-amerikai dátumokról már hetek óta lehetett tudni, nemrég ausztrál és új-zélandi időpontok is nyilvánosságra kerültek, tegnap pedig már három japán koncertet is bejelentettek 2017 elejére. Nincs más hátra, Európának kell következnie!

A jelenlegi naptáruk alapján Axl Rose-ék február végéig vannak betáblázva, a kontinensek közti szünetek pedig nagyjából másfél, két hónaposak, így körülbelül májusban indulhatna a Not In This Lifetime turné európai része. Mivel több megbízható forrás szerint is 3 millió dollár a banda jelenlegi gázsija, a legnagyobb esély egy az AC/DC 2015-ös koncertkörútjához hasonló stadionturnéra van, néhány reptérrel vagy autóverseny-pályával megspékelve. A fesztiválok közül csak néhány jöhetne szóba a kontinensen, sajnos hazai nincs is közöttük. Természetesen a legnagyobb esélyes a mindenható brit Glastonbury, de felbukkanhatnak akár a holland Pinkpopon, a belga Rock Werchteren, esetleg a német Rock am Ring/Rock im Park vagy a szintén brit Reading/Leeds pároson is. Az említett rendezvényeken kívül még akad egy-két ígéretes lehetőség fesztiválok tekintetében, de a legtöbb csak olyan magasra emelt jegyárakkal tudná kigazdálkodni a tiszteletdíjat, ami miatt már nyugat-európában is szívná a fogát a közönség.

A különböző pletykákat félretéve, természetesen egy hazai koncertnek örülnénk a legjobban, de erre aligha mutatkozik valódi esély. Alkalmas helyből is kevés van, illetve a magyar piac árérzékenysége sem túl biztató. A Puskás Ferenc Stadion ugyebár átalakítás miatt jelenleg nem opció, ami pedig a többi stadiont illeti, méretben egyik sem alkalmas ekkora volumenű koncert megrendezésére. Itthon szerintünk két reális választási lehetőség van, az egyik a Hungaroring, a másik pedig a Hajógyári-sziget. Mindkettő kipróbált helyszín, elfér több tízezer ember is, ráadásul közlekedési szempontból is ideálisak. Az említetteken kívül talán még a tököli repülőtér jöhet szóba, de itt kérdéses, hogy mekkora költségekkel járna az infrastruktúra kiépítése. Nem egyszerű tehát a helyzet, hiszen még ha sikerülne is megfelelő helyet találni a koncertnek, akkor is csak akkor működhetne a dolog, ha a kelet-közép-európai régióban a magyaron kívül maximum egy másik bulit rendeznének, így nagyobb lenne a merítési lehetőség a fizetőképes közönséget illetően, ugyanakkor valószínűleg sokkal jobb esélyekkel pályázik a szinte tuti osztrák mellett egy cseh vagy lengyel helyszín is, mint akármelyik magyarországi.

Szöveg: Fesztiválok Városa
Nyitókép: Katarina Benzova

Advertisements

3 thoughts on “Már ázsiai Guns N’ Roses-dátumok is vannak, nyáron jöhet Európa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s