klubkoncertek · klubok

Dillon novemberben az A38 Hajón!

A mélyen személyes, akusztikus dalokat intelligens elektronikával ötvöző Dillon a kortárs berlini elektronika legérdekesebb énekesnője. Az Ellen Allien kiadójánál, a BPitch Controlnál működő Dillon szeptemberben megjelenő harmadik nagylemeze egyfajta összegzés: első két lemezének élő koncertverziója. A különleges hangú, érzékeny énekesnő e lemez turnéján érkezik az A38 Hajóra.

Dillon, azaz teljes nevén Dominique Dillon de Byington Brazíliában született, de kisgyerekkora óta Európában, elsősorban Berlinben él. Ez utóbbi alapvetően határozta meg látásmódját és zenéhez való viszonyát is. Dillon alapvetően érzelmes és érzékeny dalszerző-előadó, de elemi erővel hatott rá a berlini elektronikus technószcéna is. Így aztán finom, zongora-alapú akusztikus dalait gyakran öltözeti pumpáló elektronikus köntösbe.

Ebben persze óriási szerepe van Dillon voltaképpeni felfedezőjének, a berlini DJ-producer Ellen Alliennek, aki azonnal leigazolta BPitch Control nevű kiadójához. Így aztán Dillon nem csak Apparat vagy a Modeselektor labalmate-je lett, hanem az európai IDM-szcéna egyik legfontosabb központjába került.

Ellen Allien nagyon jól ráérzett: Dillon első lemeze nem egyszerűen a 2011-es év egyik legerősebb debütalbuma volt, de még egy gigaslágert is hozott. A mélyen személyes Thirteen Thirtyfive kemény témája (a titokzatos szöveg Dillon elvesztett magzatának állít emléket) ellenére harmincmilliós nézettséget produkált a YouTube-on, és Dillont egy csapásra Lykke Li-vel kezdték egy lapon emlegetni.

Nem véletlenül: Dillon a dalszerző-előadók azon áramához tartozik, akik – mint mondjuk Soap&Skin, Emika, Lykke Li – nagyon tudatosan használják az underground elektronika és tánczene elemeit, de alapvetően dalszerzők. Dillon énekhangja, jellegzetes zongorajátéka összetéveszthetetlenné teszi produkcióját.

Dillon friss lemeze szeptember 23-án jelenik meg. A brazil-német dalszerző-énekesnő ez alkalomból turnézik, és lép fel az A38 Hajón.

Sajtóanyag: A38 Hajó

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s