klubkoncertek · klubok

De Staat az A38 Hajón!

A februárban szintén Budapesten (az A38 szervezésében az Akváriumban) fellépő Kensington mellett a De Staat az izmosodó holland poprock-színtér másik nagy sikersztorija. Az együttes még indulásakor, hét éve lépett fel az A38 Hajón, most pedig igazi sztárzenekarként tér vissza, négy irgalmatlan sikerű nagylemezzel és jó pár nagy slágerrel gazdagabban.

Az ötfős nijmegeni rockzenekar, a De Staat már 2009-es első nagylemezével elsöprő sikert aratott. A szuggesztív frontember-producer, Torre Florim vezetésével nagyon hatásos, jellegzetesen zakatolós blues-rock-pop elegyet dolgozott ki. Nem véletlen, hogy már a debütlemez is elnyerte a legmenőbb holland zenei adó, a 3FM fődíját (amit azóta – midmáig egyetlenként – meg is ismételt).

A De Staat azóta állandó szereplője a népszerűségi liszáknak, amiben óriási szerepe van Torre Florim végtelenül szórakoztató és önironikus személyiségének, a jól eltalált klipeknek és a koncepciózus lemezeknek. Az idén megjelent O-val például megkérdőjelezhetetlen fesztiválkedvenccé vált a zenekar. Olyannyira, hogy a fanatikus rajongótábor például a nagy sláger, a Witch Doctor klipje alapján elképesztően látványos külön küzdőtéri koreográfiát alakított ki. Kevés szórakoztatóbb és látványosabb dolog volt idén, mint a legkülönbözőbb holland fesztiválok felvételeit nézni, ahogy a közönség jellegzetes, örvénylő törzsi táncát járja, amelynek közepén ott feszít Florim mint rendíthetetlen “witch doctor”.

A De Staat februárban visszatér Magyarországra, úgyhogy érdemes készülni: az egyik legjobb európai poprock-formáció ad hiperenergikus koncertet.

A Zimmerman aránylag új és ismeretlen zenekar, cseppet sem ismeretlen frontemberrel. Simon Casier járt már az A38 Hajón is, a belga kamarapop-üdvöske, a Balthazar basszusgitárosaként. Ebből a tényből, és abból, hogy a Zimmerman Bob Dylan igazi neve, nagyjából kitalálható, hogy milyen zenéről is van szó. A legjobb értelemben vett retro-pop ez, amely sokat merít Dylanből, de emlékeztet a Stroke vagy az Eels elegáns és ízléses retrójára, ám éppúgy van benne a Balthazar mértéktartóan hangszerelt zenéjéből.

A trió első lemeze, az Afterglow novemberben jelenik meg, úgyhogy a bodapesti koncert igazi premierfellépés lesz.

De Staat @ A38 Hajó jegyelővétel >>> 

Sajtóanyag: A38 Hajó

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s