concert · programajánló · turnék

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint: ‘Tell Her’ lemezbemutató turné

 

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hét lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik.

cover

Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott “Lifelover” után november 10-én digitális és fizikai formátumban is megjelenik jelenlegi formációjuk második albuma “Tell Her” címmel.

A lemezre rendkívül személyes dalokat írtak, melyek Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei alapján a Gyémánt Bálinttal közös munka során öltöttek formát, így születtek egyszerre mély, felszabadult és szellemes szerzemények. A hanganyag szövegvilága elsősorban a család témaköréből merít, melyet az utazás, úton levés élményei egészítenek ki. Veronika és Bálint rengeteget utazott a lemez írása és felvétele közben Európa-szerte, csak tavasszal például tíz különböző országban  is koncerteztek, így a dalokat Budapest mellett Párizsban, Berlinben és Stuttgartban is próbálták, rögzítették.

Különlegesség az eddigiekhez képest, hogy a munkába ezúttal egy “csendestársat” is bevont az alkotópáros Jeremy Friedman személyében. Az amerikai származású zenei producer finom elektronikus szöveteket dolgozott az egyébként élőben akusztikusan megszólaló felvételekbe. Kiváltképp igaz ez az album egyik legizgalmasabb dalára, mely a külföldön is nagy sikert arató magyar népdal, a Vetettem Violát újraértelmezése.

harcsa-gyemant

A “Tell Her”, csakúgy, mint elődje, a nemzetközi piacon is bemutatkozik: Japánban egy tokiói, Nyugat-Európában pedig egy berlini kiadó fogja gondozni a megjelenést 2017 elején, mellyel kezdetét is veszi majd a turné nemzetközi ága.

A november 16-án Brüsszelben induló tizennégy állomásos lemezbemutató turné előkészületei mellett Veronikát további fontos produkciók előkészületei kötik le, melyek egyike egy Svájcban bemutatásra kerülő, Jiří Menzel által rendezett dadaista opera főszerepe. Bálint pedig eközben saját triója debütáló lemezének előkészületein is dolgozik.

A lemezbemutató koncertekre ellátogató nézők a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehetnek fültanúi. A turné minden egyes állomásán lehetőség lesz a koncertek után dedikáltatni a CD-t, sőt december 7-én a Zeneakadémián ezen kívül egy pódiumbeszélgetésre is sor kerül.

A Tell Her lemezbemutató turné dátumai:
 • november 16. Brüsszel, Belgium – Ballasi Institute
 • november 17. Veszprém – Hangvilla
 • november 18. Budakalász – Kós Károly Művelődési Ház
 • november 19. Székesfehérvár – A Szabadművelődés Háza
 • november 20. Miszla – Nemeskéry kastély
 • november 21. Szeged – IH Café
 • november 23. Miskolc – Művészetek Háza
 • november 24. Debrecen – Kölcsey Központ
 • november 25. Nagyvárad, Románia – Moszkva Kávézó
 • november 26. Pécs – Kodály Központ
 • december 5. Mosonmagyaróvár – Malomcafe
 • december 6. Győr – Zsinagóga
 • december 7. Budapest – Zeneakadémia
 • december 8. Sopron – Liszt Konferencia Központ

Sajtóanyag: MMM Press

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s