koncertfelvétel · zenekarok

15 együtténeklős koncertfelvétel, amitől biztosan libabőrös leszel

Miközben figyeljük az első bejelentéseket a következő évi fesztiválokra, az őszi holtszezonban mindig előkerülnek a kedvenc koncertfelvételeink, melyek segítségével egy kicsit könnyebb kivárni a tavaszi nap első sugarait, amikor elkezdenek majd gombamód szaporodni ismét a szabadtéri rendezvények. Ezek közül a kedvenceink közül válogattunk ki most nektek néhány olyan darabot, ahol a közönség egyetlen nagy kórusként énekli bizsergető módon az adott dalokat.

Snow Patrol – Run (Oxegen Festival, 2011)

A mára már megszűnt ír Oxegen Festival rengeteg remek koncertet produkált, ilyen volt a Snow Patrol 2011-es fellépése is, melyből az alábbi dal önmagában is kiemelkedik.

Oasis – Don’t Look Back In Anger (Buenos Aires, 2009)

Amelyik közönségnek sikerül Noel Gallaghert meghatnia, az tényleg tudhat valamit. Például szívből és torkaszakadtából énekelni, ahogy az argentin közönség is tette 2009 májusában az Oasis utolsó turnéján.

Pearl Jam – Alive (Milánó, 2006)

Különösen szép a kórus a Pearl Jam 2006-os koncert DVD-jére is felkerült Alive alatt is, melyet Milánóban vettek fel.

The Smashing Pumpkins – Disarm (Pinkpop Festival, 1994)

Az alábbi videó tökéletesen adja vissza a ’90-es évek fesztiváljainak hangulatát, ráadásul a The Smashing Pumpkins talán legjobb időszakában készült. Csodás a közönség, a zenekar részéről pedig szerintünk ez a legklasszabb verziója a Disarm-nak.

Coldplay – Fix You (Glastonbury Festival, 2011)

Idén már hatodik alkalommal lépett fel a Coldplay a Glastonbury-n, és ugyan sajnos mi csak a felvételek alapján tudjuk megállapítani, de szerintünk a 2011-es koncertjük volt a legjobb. Íme öt évvel ezelőttről a Fix You!

Iron Maiden – Fear Of The Dark (Santiago de Chile, 2011)

A dél-amerikai közönség messze földön híres, hogy ennek mi az oka, azt az alábbi Iron Maiden-felvételen a chileiek bizonyítják!

Bloc Party – Helicopter (Glastonbury Festival, 2009)

2009-ben a Glastonbury-n a Bloc Party volt az Other Stage egyik headlinere, abban az évben a Szigeten is co-headlinerként léptek fel, gyakorlatilag ekkor voltak eddigi pályafutásuk csúcsán, ez pedig a tömeg hangerejéből is érezhető.

Green Day – Boulevard Of Broken Dreams (Reading Festival, 2013)

A Green Day jövőre újra fesztiválozik, többek közt a Nova Rockra is visszatérnek, de legutóbb 2013-ban léptek csak fel fesztiválokon, ekkor énekeltették meg az alább látható, hallható módon a brit Reading közönségét is.

Linkin Park – In The End (Sonisphere Festival, 2009)

Újabb videó egy már megboldogult fesztiválról, ezúttal az angol Sonisphere-ről. 2009-ben a Linkin Park elől lopta el a show-t a saját közönsége.

Arcade Fire – Wake Up (Reading Festival, 2010)

Ha egy szkeptikust meg kellene győznöm arról, miért érdemes koncertekre járni, akkor az alábbi felvételt mutatnám meg neki. Együtténeklés, örömzene, kiváló dal – ennyi kell…

Pixies – Where Is My Mind? (Move Festival, 2004)

Sajnos a manchesteri Move sem volt túl hosszú életű, de ha bárki megnézi a Pixies klasszikusáról készült koncertvideót, csak jó érzéssel tud majd visszagondolni rá.

Kings Of Leon – Sex On Fire (Pinkpop Festival, 2011)

Kicsit eleresztve a britek kezét, jöjjön a holland Pinkpopról a Kings Of Leon legnagyobb slágere, a Sex On Fire! Bocsánat, jelen esetben a landgraafi közönség legnagyobb slágere.

Mumford & Sons – The Cave (Reading Festival, 2010)

2010-ben a Mumford & Sons még fedett színpadon játszott a Readingen, de ahogy hallható, már akkor is volt annyi elkötelezett rajongójuk, hogy leénekeljék a sátor tetejét.

Kodaline – All I Want (Glastonbury Festival, 2014)

Ha lenne róla felvétel, akkor ide most az All I Want szigetes előadását linkelném be, de ennek hiányában íme egy hasonlóan libabőröztető videó 2014-es Glastonbury-ről.

LGT – Neked írom a dalt (Sziget Fesztivál, 2007)

Egy magyar felvétellel zárjuk a sort, lassan tíz éve annak, hogy az LGT fellépett a Sziget 0. napján, az a koncert nem együtténekléssel, sokkalta inkább együttünnepléssel ért véget, az alábbi videóban pedig újra át is élhetjük ezt.

Szöveg és gyűjtés: Fesztiválok Városa
Nyitókép: Marc de Groot / Reading Festival

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s