fesztiválhír

Art Market 2016 – Több mint 125 ezren voltak Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vásárán

A hazai és nemzetközi érdeklődés tekintetében egyaránt megerősödött, látogatói és kiállítói számát és összetételét tekintve a korábbi éveket felülmúló sikerrel zárt az Art Market Budapest, így tovább stabilizálta pozícióját Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vásáraként.

2_amb_enterior_meszaros-laszlo

A vásár négy napja alatt 27 ezer feletti látogatót, több mint húsz ország közel száz kiállítóját látta vendégül, ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatta be a nemzetközi közönségnek. Az ezúttal hatodik alkalommal jelentkező esemény eddigi látogatóinak száma meghaladta a 125 ezret, és az idén jelentősen növekedett a kiállítók által realizált forgalom is, ami szintén a vásár iránti növekvő bizalomról árulkodik. Kiemelkedő sikert hozott a POLISH(ed) elnevezésű, a lengyel kortárs művészetet fókuszba helyező program, és komoly szakmai elismerésként visszatért a német főváros galériáinak választékát bemutató ART FROM BERLIN. Négy kontinens kiállítóiból válogatott a vásár fotószekciója, a világhírű díszvendég Magdalena ABAKANOWICZ vendégszereplése pedig a szabadtéri szoborkiállításra irányította a nemzetközi figyelmet. A Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyült szakmai partneri kapcsolat csakúgy, mint az Art Market Budapest által szervezett több mint ötven kísérőesemény közül olyan elemek, mint például a Pieczynski Gyűjtemény lengyel avantgárd anyagának egyedülálló kiállítása vagy David Seymour ’CHIM’ fotókiállításának világpremierje egyaránt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen.

12_amb_exterior_meszaros_laszlo

KIÁLLÍTÓK 4 KONTINENS TÖBB MINT 20 ORSZÁGÁBÓL

A vásár kiállítási csarnokaiban látható művészeti tartalom és az épületek között felépült köztéri szoborkiállítás mintegy 6.200 négyzetméteren 20-nál több országból érkező közel 100 kiállítónak biztosított megjelenési lehetőséget az Art Market Budapest 2016 keretében, a kiállítók által képviselt 500 feletti művész több ezer alkotása vált közvetlenül hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az elmúlt években bemutatkozott mintegy 35 kiállító ország listája idén tovább bővült. Az Art Market Budapest 2016 kiállítói a következő országokból érkeztek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Franciaország, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Namíbia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Az Art Market Budapest Kelet-Európa művészeti választékát egyedülálló gazdagságban mutatta be, a régió művészeti szereplői a világon hagyományosan itt láthatóak a legnagyobb koncentrációban: ezúttal mintegy 60 kiállító, ezen belül 40 galéria érkezett a vásárra az egykori szocialista országokból, amely művészeti tartalmat napjainkban érezhetően növekvő nemzetközi érdeklődés kíséri. Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is a közönség rendelkezésére állt, a legnagyobb méretű standokon, 100-100 négyzetméteren például két vezető budapesti galéria, az acb és a Várfok.

Sajtóanyag: Art Market 

Leave a comment