concert

Hallgatás napja a Budapest Music Centerben

2016. október 22-én második alkalommal rendezi meg a Concerto Budapest a Hallgatás napját a Budapest Music Center-ben. A 10 – 23 óra között tartó zene ünnepén Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetők által összeállított műsorban többek között Mozart, Schnittke, Messiaen, Gubaidulina, Golijov művek is szerepelnek. Ezek mellett olyan magyar kortárs művészek legújabb, egyebek között Esterházy Péternek emléket állító bemutatóit is hallhatja a közönség, mint Jeney Zoltán, Vidovszky László és Csalog Gábor.

concertobudapest_hallgatas-napja2016

A koncertek egyfajta kaleidoszkóp-jelleggel mutatják be a kortárs zenét ezen a különleges napon és mércének pedig a régmúlt idők nagy szerzői idéződnek meg. Míg első alkalommal Bach, idén a zeneszerző legendák közül Mozart művei kapnak központi szerepet. Népszerű zongoraversenyei és jól ismert operanyitányai szolgálnak pillérként ebben a katartikus időutazásban. Kontrasztként – vagyis inkább a klasszikus művekkel interakcióban – szólalnak meg korunk hangzásai, interpretációi. A nap során hallhatjuk majd például Alfred Schnittke Moz-Art a la Haydn című művét is, amely egy finoman humoros homage a nagy mester egy befejezetlen művéből kreálva. Messiaen Sept Haikai című műve egy hét darabból álló japán haikufüzér, amely a legtisztább zenéből, a természetből, a madarak dalaiból vette ihletét. Gubaidulina „hétszava” egy lehengerlő instrumentális darab, Jézus utolsó hét szavát szöveg nélkül, kizárólag a zene eszköztárával teszi érzékelhetővé a hallgatóságnak. Az argentin Golijov Ayre című dalciklusa a különböző kultúrák színes meséit eleveníti meg, melyek szólnak szerelemről, háborúról arab, héber és spanyol nyelven egyaránt. Berio Folk songs című darabjával folytatódik az eklektikus világzenei tematika, de hallhatjuk még tőle az Opus number Zoo dadaista gegparádéját is vagy a Beatles dalainak parafrázisát Harcsa Veronika tolmácsolásában. Többek között fellép Érdi Tamás, Fischer Nóra, Klenyán Csaba, a Szent Efrém kórus és a Keller Quartet.

A műsorban magyar kortárs művészek bemutatói is szerepelnek, Jeney Zoltán, Vidovszky László és Csalog Gábor legújabb – egyebek között Esterházy Péternek emléket állító – szerzeményét is ez alkalommal hallhatja először a közönség.

Bemutatók:
  • Berio: Calmo – magyarországi bemutató
  • Takemitsu: Toward the Sea II. – magyarországi bemutató
  • Jeney: Szinbád-szvit – premier
  • Csalog: Magyar Mulató – premier
  • Berio: The Beatles Songs – magyarországi bemutató
  • Jeney: Flowing time – premier
  • Jeney: dark secret – magyarországi bemutató
  • Vidovszky: -e; -p (sírfelirat) – premier

A fesztivál hangulatot részben a BMC épületének több szegletében párhuzamosan is zajló koncertek adják, melyek egy egész napon át egyfajta varázslatos, meditatív állapotot teremtenek. „Szeretnénk egy lazább, kötetlenebb együttlétet, felszámolni azt a merevséget, ami elválasztja az előadót a befogadótól” – vallja Keller András. A koncerttermi kontraszthatások izgalmas, új nézőpontokat hoznak létre, szabad asszociációs terepet biztosítanak nyitott fülű hallgatóságnak.

Az esemény 2016. Október 22-én 10 – 23 óra között látogatható a Budapest Music Centerben.

Sajtóanyag: Kortárs PR 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s