fesztiválhír

Oké, a Linkin Park Sopronban, de ki marad a Szigetnek?

Szerdán érkezett a hír, hogy sok-sok évnyi próbálkozás után végre sikerül jövőre Magyarországra hozni a Linkin Parkot, a 25. VOLT Fesztiválra. 2017-ben a Sziget szintén negyed évszázados jubileumát üli, melyet a szervezők és persze a közönség is szeretne méltó programmal ünnepelni, azonban hiába tűnt úgy sokáig, hogy jövőre végre elég headliner turnézhat nyáron Európában, az utóbbi néhány hétben kiderült, hogy ez korántsem lesz így, hacsak nem történik nagy meglepetés. 

Akik biztosan kiesnek vagy kicsi rájuk az esély

A lehetséges jövő évi headlinerekkel foglalkozó sorozatunkban összesen harminc előadóval foglalkoztunk, ezek közül azóta már sokan kiestek sajnos. A Metallica mindössze Dániában ad koncerteket Európában jövő őszig, a Coldplay ismét csak stadionkoncerteket vállalt, a Gorillaz szintén nem fesztiválozik, az Avenged Sevenfold a VOLT szerint nem jön nyáron Európába, ahogy a jelek szerint a Guns N’ Roses sem, hacsak nem Glastonbury-exkluzívként. Utóbbi kettő közt egyébként sejtünk összefüggést, könnyen lehet, hogy együtt érkeznek majd később Európa-turnéra.

Akadnak persze olyanok is, akikről jól gondoltuk, hogy jövőre fesztiválozni fognak Európában, ám eddig mindegyikük csak júniusi vagy július eleji dátumokat jelentett be, ami általában nem túl jó ómen a Sziget számára. Ilyen a Green Day, a Blink-182, a Prophets Of Rage, a Major Lazer, az Aerosmith, illetve a Radiohead is, utóbbiról ráadásul egy megbízható forrás azt állítja, hogy nem is lesz több európai dátumuk egyáltalán. Közülük egyébként a Blink-182, a Major Lazer és/vagy a Prophets Of Rage a VOLT-nak még összejöhet, hiszen a Blink-182 Németországban, a Prophets Of Rage pedig Dániában lesz közvetlenül előtte, míg a Major Lazer már a VOLT alatt is biztosan Franciaországban lép fel.

Ki az, aki mégis összejöhet?

Bár már most sok a kieső, azért nem teljesen reménytelen a helyzet, hiszen több nagy előadó, aki új albummal jön hamarosan vagy már be is ígérte a turnét, még nem jelentett be egyáltalán semmit 2017-re, vagy legalább július végére már van európai időpontja. A Red Hot Chili Peppers ilyen, ők július 25-én már biztosan játszani fognak Krakkóban, ami persze időben még elég messze van a Szigettől, de az jó jel lehet, hogy általában azok közül a headlinerek közül, akik még július végén is Európában vannak, mindig befut 1-2 a Szigetre is. Rajtuk kívül van még ráció az új albumán dolgozó The Strokesban, a The xx-ben, a Queens Of The Stone Age-ben, a The Killersben, a Nine Inch Nailsben és az Arcade Fire-ben is, de Nick Cave is visszatérhet, ő és zenekara egyelőre csak amerikai és ausztrál koncertdátumokat jelentett be.

Azok közül, akik még nem rendelkeznek nyári európai dátumokkal és eddig hír is kevés volt róluk, a Foo Fighters épp ma tett közzé egy Európa-térképet, melyen Portugália van kiemelve, ez pedig azt sejteti, hogy a NOS Alive-on fognak fellépni július elején, de remélhetőleg nem exkluzív fellépésről van szó. Illetőleg a 25. évforduló alkalmából akár egy egész nagy húzás is a tarsolyban lehet, mint például a december elején új albummal jelentkező The Rolling Stones, de ez egyelőre természetesen csak spekuláció részünkről.

Nem csak augusztusban rossz a helyzet

A tavalyi évben volt talán eddig a legrosszabb a headliner-helyzet augusztusban, az persze sosem történt még meg, hogy a Sziget mind a hét napjára jusson egy például Muse kaliberű húzónév, de olyanra nem igazán volt még példa, hogy az augusztus végi Reading / Leeds páros vagy a Pukkelpop és a Frequency ne tudott volna lekötni mindhárom napjára legalább egy olyan nevet, amely nem csak lokálisan örvend nagy népszerűségnek.

Nyár elején ugyan nem ennyire vészes a dolog, de már akkortájt is mutatkoznak jelei a kevés húzónévnek. A minap tette közzé első neveit a mindig impozáns brit Download is, de ezúttal nekik sem sikerült mindhárom napra egyforma kaliberű bandát szerződtetniük, hiába tartjuk mi egyébként a Biffy Clyrót egy baromi jó zenekarnak. A Rock am Ring / Rock im Park sem szorul bemutatásra, náluk az egyik jövő évi headliner már biztosan a Die Toten Hosen lesz, ahogy a bécsi Rock Viennánál is. Utóbbi egyébként a Nova Rock miatt nagyon nehéz helyzetbe került, hacsak nem sikerült egy exkluzív nagy nevet becserkészniük, a cég másik fesztiváljának, a Rock im Reviernek sorsára juthatnak, ami a konkurencia miatt egyre gyengébbé vált, jövőre pedig jó eséllyel már el is fog maradni.

Kevés az új headliner

Ha összeszámoljuk mindazokat a headliner-kaliberű előadókat, akik jelen pillanatban aktívak, de esetleg éppen nem koncerteznek, akkor sem fogunk tudni annyi fellépőt találni, amennyivel fel lehetne tölteni az összes ma létező nagyfesztivál minden egyes napját, ennek pedig nemcsak az az oka, hogy túl sok a fesztivál, hanem az is, hogy irtózatosan kevés az új headliner.

Az elmúlt 10 évben alig tudtak új előadók ebbe a státuszba emelkedni, a Florence and the Machine, az Arctic Monkeys, a The Black Keys, a Mumford & Sons, Kanye West, az Avenged Sevenfold, Kendrick Lamar és Drake nevén kívül nehezen tudnánk továbbiakat mondani, ebben az időszakban rajtuk kívül gyakorlatilag csak korábban már feloszlott, visszatérő zenekarok tudták növelni a headlinerek számát. Emiatt kezdtek el a vegyes nagyfesztiválok dj-khez és a fesztiválokon korábban elképzelhetetlennek tartott pop nevekhez nyúlni, de a tematikus rock- és metalfesztiváloknál ez természetesen nem opció, emiatt sok megszűnt az utóbbi években, elég ha csak a brit Sonisphere, a német Rock ‘n’ Heim, az ausztrál Soundwave vagy a szintén német Area 4 és Rock im Pott nevét említjük.

Hogy ez miért alakult így, annak több oka is van, melyekről a szakemberek is sokat vitatkoznak, a különböző zeneipari konferenciákon is mindig beszédtéma a húzónevek ügye, hiszen ez ugyanolyan fontos, mint a feltörekvő zenekarok támogatása. Meglátjuk, lesz-e változás az elkövetkezendő években e téren.

Szöveg: Fesztiválok Városa
Nyitókép: Erdős Dénes / Fesztiválok Városa

Advertisements

2 thoughts on “Oké, a Linkin Park Sopronban, de ki marad a Szigetnek?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s