fesztiválhír

Régi korok karácsonyi hangulata a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár ad otthont a Szabadtéri Néprajzi Múzeum karácsonyi hagyományokat, szokásokat bemutató kiállításának. A két intézmény együttműködésének köszönhetően a látogatók megismerhetik a vidéki Magyarország ünnephez kötődő szokásainak, hagyományainak kialakulását.  Megtudhatják, mivel pótolták a 20. század elején az ünnepi fenyőt, ha nem volt; milyen is lehetett a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a töviskarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág.

varkert_karacsony_2016_02

A kiállításon fotók, tárgyak, karácsonyfák, díszek sokasága idézi meg, hogyan ünnepeltek a paraszti világban és a városi otthonokban. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy mekkora értéknek számított a szaloncukor és hogyan tréfálták meg a gyerekeket a szép csomagolásba rejtett fagyasztott zöldségekkel. A kiállítás végigkalauzolja a látogatókat a karácsonyfa-állítás gazdag történetének egyes időszakain, egyszerre láthatják hogyan pótolták és dekorálták a karácsonyfákat, miként változott a divat és mit jelképeztek a fákra kerülő díszek és édességek.

A Skanzen küldetésének érzi, hogy nyitott, látogatóbarát és szolgáltató múzeumként a falain kívül is bemutatkozzon és együttműködjön olyan társintézményekkel, mint a Várkert Bazár. Az Advent a Várkert Bazárban rendezvénysorozat kiemelt része az “Angyal zenéje, gyertyafény” Régi korok karácsonya kiállítás.

A tárlat november 25-től január 6-ig keddtől vasárnapig, meghosszabbított nyitva tartással 10.00 – 20.00 óra között várja a látogatókat annak érdekében, hogy a Várkert Bazárban és az Ybl Miklós téren megrendezett adventi forgatagból betérő vendégek átélhessék a régmúlt idők meghitt karácsonyi hangulatát az ünnepi emlékeket felelevenítő kiállításon.

Sajtóanyag és további információ: www.varkertbazar.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s