gyorshír

Életműdíjat kapott a Sziget nemrég elhunyt bookere, Dan Panaitescu

Nemrég megírtuk, hogy a Sziget Kft. idén nyáron autóbalesetben elhunyt nemzetközi booking menedzserét, Dan Panaitescut posztumusz jelölték a 2016-os European Festival Awards két kategóriájában is, a legnagyobb elismerést viszont már biztosan megkapta: Dan Panaitescu nyerte el az idei Festival Awards életműdíját. 

Az 1955-ben, Brassóban született booking menedzser két évtizeden át dolgozott a szigetes fesztiválok nemzetközi fellépőivel, a szakmán belül hamar hírnevet szerzett magának külföldön is, hiszen sok olyan előadót köszönhetnek neki a hazai fesztiválok, akiket másik menedzserrel nem biztos, hogy sikerült volna idecsábítani.

Magyarországra 1989-ben került, először hazai zenekarokkal dolgozott együtt, köztük volt például a Beatrice, a Bonanza Banzai, a Pál Utcai Fiúk és a Sziámi is, ezt követően csatlakozott a Szigethez, ahol olyan nevek bookingolásában vállalt oroszlánrészt, mint David Bowie, a Radiohead, az Oasis, Prince, Lou Reed, a Tool, a Blur, az R.E.M., az Iron Maiden, a Muse vagy épp a Kings Of Leon.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója nyilatkozott a díj kapcsán

Hihetetlen az a sok részvétnyilvánító üzenet, baráti megemlékezés, ami a nemzetközi szakma minden szintjéről – a menedzsmentektől a világsztárokig – érkezett Dan halála után. Az elmúlt évtizedekben kialakult kapcsolatai nemcsak szakmai, hanem baráti jellegűek is lettek, és ezek a barátai most is sokat segítenek abban, hogy sikerrel tudjuk átvészelni Dan elvesztésével járó kritikus időszakot. Ez az életmű díj pedig, amit csak a legnagyobbak kaphatnak, talán segít abban, hogy ne csak a családja, barátai és a kollégái, hanem azok is megértsék, akik nem ismerhették személyesen, hogy milyen nagy veszteség mindannyiunknak Dan hiánya. Bárcsak személyesen vehetné át

A Festival Awards indoklása szerint Dan Panaitescunak elévülhetetlen érdemei voltak a Sziget korábbi sikereiben és már évek óta elég magasan volt a reputációja a nemzetközi szakmán belül is, mellyel egyértelműsítik, hogy ez a díj nem csak az őt ért tragédiának szól.

bedodaniel_sziget2016
2016-ban már Dan Panaitescu nevét viselte a Sziget nagyszínpada (Fotó: Bedő Dániel / Fesztiválok Városa)

Szöveg: Fesztiválok Városa

Advertisements

One thought on “Életműdíjat kapott a Sziget nemrég elhunyt bookere, Dan Panaitescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s