fesztiválhír

Koncepciót vált a Rock In Vienna

Hosszú csend után hétfőn végre újabb fellépők és infók érkeztek az osztrák Rock In Vienna berkeiből, de sokan nem azt kapták, amire – joggal – számítottak az első két év után. Időközben ennek oka is kiderült, amely nem is annyira meglepő.

A Rock In Viennát 2015-ben indította el az osztrák Blue Moon Entertainment a német DEAG-vel karöltve, utóbbi két másik fesztivált is szervezett Németországban, a Rockavariát Münchenben, a Rock Im Reviert pedig előbb Gelsenkirchenben, idén pedig már Dortmundban. A DEAG németországi térhódítása nem úgy indult, ahogyan azt eltervezték, a Rock Im Revier eredetileg Grüne Hölle Rock néven került volna megrendezésre a Rock Am Ring helyett a Nürburgringen, de olyan kevés jegyet adtak el rá, hogy át kellett szervezni a gelsenkircheni stadionba, a Veltins-Arénába. 2016-ban már ennél is kisebb helyszínt kapott, a dortmundi Westfalenhalle csarnokába kellett átköltöztetni, jövőre pedig el is marad a Rock Im Revier. Münchenben a Rockavaria az első évet még viszonylag sikeresen abszolválta, idén azonban már ott sem minden ment flottul, sőt nagy valószínűséggel jövőre már ez is el fog maradni. Bár hivatalos lemondás még nem történt, még csak a tervezett 2017-es dátumot sem tette közzé a Rockavaria, a Facebookon pedig nyár óta nem is posztoltak a fesztiválról.

A Rock In Vienna első két éve a két kvázi testvérfesztiváljánál sokkal jobban alakult, bár már az indulásának évében is felmerült bennünk a kérdés, hosszútávon elbír-e az osztrák piac két szinte teljesen azonos koncepcióra építő fesztivált, ráadásul néhány héten belül. Nagyon úgy fest, hogy a harmadik évre ráfordulva már ki is derült, hogy nem. A hétfői bejelentésben olyan nevek csatlakoztak a korábban közzétett Die Toten Hosenhez, mint a Kings Of Leon, Macklemore & Ryan Lewis, és Marteria, az első kettő ráadásul headlinerként. A Kings Of Leonra még csak-csak rá lehet mondani, hogy beleillik a képbe, hiszen 2015-ben a Muse is fellépett itt, illetve korábban a KOL a Nova Rockon is volt már headliner, de Macklemore-ék és Marteria lekötése már egészen más tészta.

Ezen nevek felbukkanása láttán sok rajongó hangot adott nemtetszésének, ami valahol érthető, hiszen nagyon hirtelen jött a váltás és a kommunikációja sem volt túl jó, illetve gyakorlatilag nem is volt, azonban ha kicsit átgondoljuk a dolgokat, tulajdonképpen érthető a nyitás. A DEAG a három bástyájából kettőt már elvesztett, ezért mindent meg szeretne tenni azért, hogy legalább a Rock In Vienna megmaradjon, ennél a pontnál viszont válaszút elé kényszerültek. Vagy marad az eredeti felállás és belemennek egy nagyon éles versenybe a Nova Rockkal, amelyben a Nova oldalán áll sokévnyi tapasztalat és bizalom, vagy pedig meghagynak valamennyit az induló koncepcióból, de szélesítik a stílusbeli kínálatot. Mint látható, a második variációt választották a szervezők, ami szerintünk jelen helyzetben teljesen érthető, ugyanakkor ezt még a Rock In Vienna elindítása előtt végig lehetett volna gondolni alaposabban.

Az új vonulatról az Österreich.at megkérdezte a Blue Moon Entertainment ügyvezető igazgatóját, Werner Stockingert, aki elárulta, hogy a Brazíliából indult Rock In Rio példáját szeretnék követni ezentúl, ahol rendszerint külön rock, illetve pop napokra van osztva a fesztivál, minden irányzatból elég nagy nevekkel. Erről is szót ejtett az ügyvezető, a négy headlinerből hármat ugyebár már bejelentettek, de az utolsó helyre egy igazi nagyágyút ígér, akinek a kilétét egyelőre csak sejteni lehet. Több pletyka szerint is a bécsi Duna-szigeten koncertezhet jövőre a The Rolling Stones, amely a Rock In Vienna helyszínéül is szolgál, ha pedig ez valóban összejön és tényleg a fesztiválon, az azért sok most még csalódott fesztiválozót kiengesztelhet.

Összefoglalva tehát valóban egy hirtelen és rosszul kommunikált váltás történt a Rock In Viennánál, viszont azt mindenképpen be kell látni, hogy a fesztivál megmaradásához szükséges volt egy hasonló lépés, persze még nem tudni, hogy ez a koncepció mennyire lesz működőképes, de a Nova Rockkal való versenyt mindenképpen enyhíteni fogja. A történet egy klasszikus példája annak, hogy még a látszólag stabil háttérrel rendelkező rendezvényeknek is mennyire nehézzé tud válni a szervezés, illetve hogy mennyi mindenen tud múlni egy fesztivál sikere.

Szöveg: Fesztiválok Városa

Advertisements

3 thoughts on “Koncepciót vált a Rock In Vienna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s