fesztiválhír

Eurosonic 2017 – Szerdán startol az európai zeneipar egyik legfontosabb rendezvénye

Január 11-én, szerdán indul a holland Groningenben Európa talán legfontosabb showcase-fesztiválja és zeneipari konferenciája több mint 300 fellépővel és 4000 szakmabelivel. A fesztivál remek kitörési lehetőséget biztosít a fiatal előadóknak – köztük három magyarnak is -, de a Eurosonic ennél sokkal többről szól. 

Kitörési lehetőség 

Természetesen a legnagyobb hangsúlyt a Eurosonic Noorderslagon is a koncertek kapják, a feltörekvő zenekarok elsősorban azért mennek ide, hogy megmutassák magukat, a szakma pedig azért, hogy lássa őket. A Eurosonic Noorderslag név valójában két rendezvényt foglal magában, a Eurosonic az európai tehetségeket mutatja meg, míg a Noorderslag kifejezetten a holland előadókra fókuszál, de a Eurosonic is minden évben kiemelten foglalkozik egy-egy ország vagy régió zenekaraival, idén Portugália kap majd nagyobb figyelmet.

A Eurosonicra elsősorban jelentkezés útján kerülhetnek be az előadók, de külön delegálással is be lehet jutni, így léphet fel idén például itthonról a Bohemian Betyars is, mint a Nagyszínpad győztese és a Petőfi Rádió delegáltja. Mellettük két másik magyar fellépő került be kiválasztás alapján, a Fran Palermo, illetve a Jónás Vera Experiment utazhat még Groningenbe.

A line-upban egyébként nem csak a magyar zenekarok lehetnek ismerősek, korábban többek közt a macedón Bernays Propaganda, a lengyel Buslav, a német Christian Löffler, a cseh Ghost Of You, az osztrák Mother’s Cake, a dán Palace Winter és az észt Tommy Cash is fellépett már nálunk, de igazán érdemes végigtúrni a program számunkra ismeretlen részét is, szerintünk idén is számos olyan előadó mutatja majd meg magát, akiben ténylegesen ott a potenciál. Az alábbiakban mellékeljük a Eurosonic hivatalos playlistjét, de külön felhívnánk a figyelmet az izlandi Soffía Björg és a Reykjavíkurdætur, a német Adna, a norvég Sløtface, a finn Alma, a portugál Batida, a holland Navarone és a belga Newmoon nevére, a felfedezés további élményét azonban meghagyjuk nektek.

Konferencia, előadások

Ugyan a koncertek adják a gerincét, a kerekasztal-beszélgetések és előadások is nagyon fontos részét képezik a programnak, sőt már csak ezért is megéri ellátogatni ide akár szakmabeliként, akár külsős érdeklődőként. Lesz szó rengeteg más téma mellett a streaming jövőjéről, a fesztiválokról, a turnézásról és az új előadók lehetőségeiről is.

2017-ben a konferencia nemzetközi része négy nagyobb panelre oszlik:

  • Buma Music Meets Tech: a konferencia ezen része azokat a startupokat hivatott bemutatni és támogatni, melyek központjában a zene áll
  • EPIC (European Production & Innovation Conference): az EPIC az új ötletek és az innováció platformja a fesztiválok és koncerthelyszínek számára
  • ETEP (European Talent Exchange Program): az ETEP 2003 óta több mint 100 európai fesztivál és 27 rádióállomás részvételével működik és nyújt kitörési lehetőséget a feltörekvő tehetségeknek
  • Future Of Media: Hogyan segíthetik a különböző médiumok a legjobban a zenekarokat és a rendezvényeket? Van-e jövője a nyomtatott zenei sajtónak? Hogyan kerülhet be egy zenekar a médiába?

European Border Breakers Awards

A Eurosonic a koncertek és a konferencia mellett több díjátadónak is helyet ad, az EBBA, azaz a European Border Breakers Awards minden évben 10 előadónak kínál kiemelt figyelmet az alapján, hogy friss indulóként milyen sikereket tudtak elérni hazájukon kívül. Az idei névsor így fest: Alan Walker (NO), Jaakko Eino Kalevi (FIN), Namika (D), Hinds (E), Filous (AT), Jain (F), Dua Lipa (UK), Era Istrefi (AL), Natalie La Rose (NL) and Walking on Cars (IRL). Közülük egy kedvencre a közönség is szavazhatott, a győztes kilétére január 11-én, Groningenben kerül majd sor, ugyanakkor mindannyiukra érdemes lesz figyelni a jövőben, korábban Adele, a Mumford & Sons, Stromae, Damien Rice, a Disclosure és Agnes Obel is volt EBBA-nyertes.

European Festival Awards

Az európai fesztiválok legfontosabb díjátadójára is január 11-én, Groningenben kerül majd sor. A European Festival Awards hagyományosan a Eurosonic első napján tartatik, a korábbi közönségszavazás után itt hirdetik ki a szakmai zsűri szavazataival véglegesített eredményeket.

Az EFA-n idén is lesz magyar érdekeltség, a Sziget két (Best Major FestivalArtists’ Favourite Festival), a B My Lake pedig egy (Best Small Festival) kategóriában került döntőbe, míg Szép Fruzsina (jelenleg Lollapalooza Berlin-, korábban Sziget-munkatárs), illetőleg a tavaly elhunyt Sziget-booker, Dan Panaitescu a legelhivatottabb fesztiválszervezők névsorában kapott helyet. Dan Panaitescut posztumusz az év promóterének is jelölték és a Festival Awards legnagyobb elismerését, az életműdíjat is elnyerte, melyet özvegye és Gerendai Károly vesz majd át.

Eurosonic Noorderslag 2017 további infók >>>

Szöveg: Fesztiválok Városa
Nyitókép: Renata Szostek / Eurosonic Noorderslag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s