gasztro · kiállítás

Édességcsodák és egzotikus utiképek a Zsolnay Kávéházban

A Radisson Blu Béke Hotel****superior-ban működő Zsolnay Kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral. A sütemények 2017-ben is hódítanak. Három különböző íz és formavilág várja a vendégeket és minden édesség rajongót. A tradíció és megújulás továbbra is alapköve a cukrászati koncepciónak, az idei kulcsszó: felelősség és szenvedély.

desszert1_beke
Béke desszert

A január 6-án megrendezett sajtóeseményen az új süticsodákat ismerhették és ízlelhették, sőt készíthették el a sajtó képviselői. A Zsolnaytól megszokott otthonos, baráti légkörben fogadták a vendégeket, amely egy nagy kerekasztal beszélgetéssé alakult, minitortákról, alapanyagokról, a mai cukrász szakma kihívásairól, ízekről, színekről és érzésekről beszélgettek Bechmann György cukrászmesterrel egy kávé/ tea és a helyben sütött péksütemények társaságában. A meghívottak nem várt meglepetéssel fogadták a kihívást, hogy együtt készítsék el a megújult Béke desszert utolsó lépését, a csokoládéköpenyt. A program itt még korántsem ért véget, hiszen a szálloda első emeletén működő Kupola-Galériában Péter Adrienn Színek és érzések című fotókiállítását tekinthették meg a művész egyedi tárlevezetésével.

A szálloda Zsolnay Art Szalon koncepciója nem titkoltan szeretné összefogni a ház legendás művészeti értékeit, a Zsolnay porcelán történetét, a kortárs művészetnek helyet adó Galériát, és a hetente kétszer átélhető klasszikus élőzene élményét.

Bechmann György abban hisz, hogy munkáját csak teljes odaadással, szívvel-lélekkel lehet végezni, mert csupán így jöhet létre a varázslat, amellyel a különleges édességek születnek. Elkötelezett, állhatatos, a trendeket követő, ám a tradíciókat is megtartó szakember. Folyamatosan gyűjti az inspirációkat, ezért a szálloda és a Zsolnay Kávéház búzaliszt- és laktózmentes, hozzáadott cukor nélkül készült cukrászati termékei Budapest legjobbjai között szerepelnek. A három új sütemény mindegyike más-más történetet rejt magában: a varázslatos Cassiopeia, a megújult Béke desszert és a legújabb tortaszelet a Zsolnay – Lúdláb.

desszert2_beke
Cassiopeia

A Cassiopeia egy kifinomult, elegánsan légies sütemény, amelyet már a neve is jelez. Arról a  tündöklő csillagképről kapta a nevét, amely minden derült éjszakán látható. A csillagos égbolt legfényesebb pontját a sütemény tetején található izomalt gyűrűkarika ihlette. A Cassiopeia egy bodzás tejszínkrémbe burkolt, pisztáciás, málnás tölteléket rejtő, gesztenyeliszt és gyömbérőrlemény keverékéből készült ropogós és omlós tésztaalapon nyugvó különlegesség. Hozzáadott cukor nélkül készült és búzaliszt mentes sütemény.

A Béke szelet régi zászlóshajója volt a Zsolnay Kávéház kínálatának. De miről is kapta a nevét a Béke szelet? A Radisson Blu Béke Hotelt a háborús éveket átvészelt idők után beszédesen Béke Szállónak hívták. Mágnesként vonzotta a szórakozni induló és gasztronómiai élvezetekre vágyó budapestieket. E legendás időkre emlékezett a szálloda a klasszikus, valóban békebeli Béke szelettel. Bechmann György gondolt egy nagyot és megőrizve a fő alapanyagokat, szemtelenül egyedi tehetségével kifordította magából a süteményt, így született meg a Béke desszert. A régi sütemény alapja a fahéjas piskóta, a marcipán, a csokoládés krém és a csokis bevonat. Az új édesség kekszes-morzsás tésztaalapon nyugvó, tejcsokoládé hengerrel borított diós piskóta, amely alatt étcsokis marcipánkrém lapul kirobbanóan roppanós pralinéval – az egészet manduladarabokkal megszórt étcsokoládés glasszázs teszi csillogóvá.

desszert3_beke
Zsolnay-Lúdláb

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a klasszikus Lúdláb tortát. A Zsolnay kínálatától megszokhatta a közönség, hogy szeret gondolni a nagy klasszikusokra, a tradícióra, ezért is található meg pultjukban az Eszterházy, Dobos torta vagy épp az előbb említett Béke szelet. A Zsolnay-Lúdláb viszont egy új, Bechmann György-féle csavarral kerül ki január 9-től a kínálatba. György a hagyományos beágyazott alapanyagok helyett, jó minőségű mandulaliszttel elkevert piskótát, étcsokoládét, és rum helyett Panyolai cseresznyepálinkát használt. Ropogós tésztaréteg, mandulaliszttel és csokoládéval készült piskóta, majd a kéttextúrájú gyümölcsbetét – kardamomos meggykrém és meggypüré – teszi teljessé mindez laktózmentes változatban.

A 2017-et igazán különleges tárlattal indítja január 6-án a Radisson Blu Béke Hotel Kupola- Galériája. Az év első kiállításán Péter Adrienn, emberi erőforrások igazgató szerethető fotóiban gyönyörködhet a nagyérdemű, melyek nem akarnak mást, mint kellemes élményt nyújtani, ismerős vagy új gondolatokat és emlékeket ébreszteni. Adrienn az Ír Köztársaság Cork nevű városában lett igazán a fényképezőgép szerelmese.

Akkor történt valami megmagyarázhatatlan. A táj egyszerűen csodálatos volt. A színek beleégtek a retinámba. Elkezdtem kattogtatni. Itt szereztem meg az első tapasztalatokat a fényképek készítésében. Pörögtek a képkockák. A képi világomon keresztül felébresztettem a barátaim kíváncsiságát a smaragd sziget iránt.”

– emlékszik vissza Adrienn az első pillanatokra.

A Színek és érzések címet viselő tárlat látogatói igazán felemelő pillanatoknak és élethelyzeteknek lehetnek majd tanúi Ausztriától egészen Thaiföldig. A kiállított képek Izlandon, Máltán, Marokkóban, Costa Ricán, Mexikóban, Kubában és Indonéziában készültek.

Sajtóanyag: Momentum Mundi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s