fesztiválhír

Biztosan elmarad idén a német Rockavaria Festival

Régóta lehetett már sejteni, hogy valami nincs rendjén a müncheni Rockavaria Festival körül, hiszen tavaly július óta nem érkezett hír az idei fesztiválról, ma azonban igen, de nem valószínű, hogy a rajongók pont erre vártak.

A fesztivált 2015-ben indította a szintén német Rock Im Revierrel és az osztrák Rock In Viennával egy időben a DEAG, illetve a Global Concerts, de aki jártasabb a témában, már akkor csodálkozhatott, hogy vajon mit szeretne ez a két cég, mindössze néhány nappal a Rock Am Ring és a Rock Im Park előtt két, gyakorlatilag ugyanarra a koncepcióra építő fesztivállal, de Ausztriában is ugyanez a kérdés merülhetett fel a Nova Rock miatt.

Nemrég a Rock In Vienna koncepcióváltása kapcsán már írtunk bővebben a Rockavaria és a Rock Im Revier bukásáról – bár utóbbiról még mindig nem jött hivatalos hír -, de röviden összefoglalva arról van szó, hogy a kétkedések ellenére az első évben rögtön megszerezték a Muse-t, a Metallicát, a Kisst, a Faith No More-t és és a Judast Priestet is, Nürburgban a Rock Im Revier kitúrta a Nürburgringről a Rock Am Ringet, úgy tűnt egy darabig, hogy sikeresek lehetnek az új ikerfesztiválok. Végül a Rock Im Revier besült, tavaly már egy sportcsarnokban szervezték meg, a Rockavaria még tartotta magát, de a mai hivatalos közleményből kiderül, hogy jövőre már nem rendezik meg. Ahogy említettük a Rock Im Revierrel kapcsolatban még nem jött erről megerősítés, de ha a sikeresebbik fesztivál is elmarad, akkor a dortmundi etapnak sem jósolunk nagy jövőt. A közlemény szerint a fő ok a kevés elérhető és elég nagynevű előadó az időszakban, de fontos látni azt is, hogy elkötelezett rajongókat sem sikerült szereznie a fesztiválnak, akik szinte feltétel nélkül megvennék a bérletüket, ezzel segítve a szervezés kezdő fázisait.

Az egészből a Rock Am Ring és a Rock Im Park jött ki végül a legjobban, előbbi ráadásul idén vissza is tér a Nürburgringre, a történetnek pedig megvannak a maga tanulságai. Továbbra is láthatjuk, hogy a mostani, túltelített fesztiválpiacon nem elég a hosszútávú érvényesüléshez a korlátlan pénzforrás. Hiába a nagy költségvetés, ha hibás szervezői döntések miatt rossz időpontra teszik a fesztivált, ha nem tudnak stabil és elkötelezett rajongótábort kialakítani, és ha nincsen a fesztiválnak egy jól körülhatárolható, másoktól elütő arculata. Azok a fesztiválok tudnak igazán vonzóvá válni és/vagy azok maradni, melyek valamit másképpen csinálnak és nyújtanak valami pluszt a zene mellett, vagy éppen jókor indultak, az évek során pedig már bizonyítottak a fesztiválozók és a fellépők felé egyaránt. Akik ezeket nem látják be, nagyon könnyen olyan sorsra juthatnak, mint a Rockavaria, vagy például a Rock ‘N’ Heim.

Szöveg: Fesztiválok Városa
Nyitókép: DPA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s